Ulusal Yayın Kongresi

Basında 5. Ulusal Yayın Kongresi

CUMHURİYET
Mustafa ŞERİF ONARAN
24 Aralık 2009
5. Ulusal Yayın Kongresi İzlenimleri

CUMHURİYET
Metin CELAL
17 Aralık 2009

TARAF
Sibel ORAL
15 Aralık 2009
Kriz Edebiyatı Teğet Geçmedi

ZAMAN
Musa İĞREK
12 Aralık 2009
RADİKAL
12 Aralık 2009
Devlet Kitap Yayımlamamalı
 

CUMHURİYET
12 Aralık 2009

MİLLİ GAZETE
Yılmaz METEER
12 Aralık 2009
Söz İlk Kez Yayıncılarda
 


BİRGÜN
Sabri KUŞKONMAZ
14 Aralık 2009
Beşinci Ulusal Yayın Kongresi Notları
 

  
  • Sabah Gazetesi
  • Semih Gümüş- Eleştirinin Saati
  • Sabah Gazetesi
  • Hürriyet Gazetesi
  • Radikal Gazetesi
  • Hürriyet Ankara
  • Dünya Gazetesi
  • Habertürk
  • Cumhuriyet Gazetesi
  • Bizim Gazete
  • Radikal
  • Sabah Ankara
  • Yenişafak
  • Cumhuriyet Gazetesi
  • Haberktürk Ankara
  • Milli Gazete
  • Hürriyet Gazetesi

Zaman Online
 
Devlet, yayıncıları nihayet hatırladı
 
Musa İğrek İstanbul
17/09/2009
 
Türk Yayıncılığının Yeniden Yapılandırılması Projesi' kapsamında devam eden çalışmalardan biri olan 5. Ulusal Yayın Kongresi'nin hazırlıkları tamamlandı. Uzun bir aradan sonra beşinci kongresiyle yayıncıları hatırlamış olan devlet, bu kez sivil bir mantıkla hareket edecek.
4-5 Aralık günlerinde Ankara'da düzenlenecek kongrenin basın toplantısı dün Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde yapıldı. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulusal Yürütme Kurulu'ndan Ümit Yaşar Gözüm, Kenan Kocatürk ve Aytekin Yılmaz katıldı. Yıllar sonra yapılan bu kongre ile Türk yayıncılığının sektörleşmesi, sorunlarının belirlenerek, çözüm önerileri getirilmesi ve uluslararası yayıncılık sektörü ile rekabet edebilir seviyeye çıkartılması amaçlanıyor.
İlk kez 1939'da toplanan kongrenin beş yılda bir yapılması kararlaştırılmış, ama bu sağlanamamıştı. Uzun aralıklarla 1975, 1991 ve 1998 yıllarında düzenlenen kongrelerin beşincisi Aralık 2009'da gerçekleştirilecek.
 
Daha önceki yıllarda yapılan en büyük eleştiri, ele alınan konuların büyük çoğunluğunu kamu kuruluşlarının belirlemesi, sivil toplum örgütlerine gerek oluşumda gerekse içerik çalışmalarında yeterince yer verilmemesiydi. Ama artık devir değişeceğe benziyor. Yayıncı, yazar, çevirmen, telif ajansı, dağıtımcı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve meslek örgütü yöneticilerinden oluşturulan Ulusal Yürütme Kurulu, bu kongreleri 'kamu kuruluşlarının iç toplantısı' olmaktan çıkarmayı hedefliyor.
Ertuğrul Günay, toplantıdaki konuşmasında, önceki yıllarda sektörde faaliyet gösteren herhangi bir yayınevi gibi yapılanan ve hemen her alanda kitap basımı gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu alandaki rolünü yeniden kurguladıklarını, sektörün gelişmesi için engelleri ortadan kaldıran bir kurum olarak yeniden yapılandıklarını söyledi. 2000'lerin başında yılda 230 civarında kitap yayınlayan Bakanlık, son yıllarda yayınevlerinin maliyet ve zaman gibi nedenlerle yayınlamaya cesaret edemediği az sayıda, ancak nitelikli, prestij eserler yayınlayan bir konuma geldi.
 
5. Yayın Kongresi kapsamında Çeviri Politikaları, Yayıncılığın Dünyaya Açılımı, AB ve Uyum, Çocuk ve Gençlik Kitapları Yayıncılığı, Eğitim Yayıncılığı, Süreli Yayınlar, Kitapçılık, Dağıtımcılık, Satış ve Pazarlama gibi toplam on bir komisyon oluşturulmuş. Aralık ayında gerçekleştirilecek kongre için hummalı bir çalışma takvimi görünüyor. Bakalım kongre, uzun yıllardır unutulan yayıncılık sektörüne nasıl katkılar sağlayacak.
 
    

Gündem Online
 
 5. Ulusal Yayın Kongresi'nin açılışı yapıldı
 
16 Eylül 2009 14:30
 
5. Ulusal Yayın Kongresi'ne katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yayıncılıkta son dönemlerde düşüş yaşandığına dikkat çekerek, bu konuda çalışmalar yapacaklarını söyledi.
 
Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde düzenlenen 5. Ulusal Yayın Kongresi'ne katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, devlet yayıncılığının son yıllarda giderek düşüş kaydettiğini, yılda 200 yayından 20 yayına düşüş meydana geldiğine dikkat çekti. Günay, bu sorunun giderilmesi için devlet olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını dile getirdi. Günay konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Günay, peri bacalarının bulunduğu birinci derecede sit alanı Zelve Vadisi'ne, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın betonarme bina dikmesinin ardından Avanos Belediyesi tarafından mühürlenmesine ilişkin soruya, 'Çalışmayı bizzat ben kendim gördüm. Kültürel değerlere kesinlikle bir zararı söz konusu değil. Akşam haberde gördüğüm görüntüler fotomontaj olabilir. Kesinlikle yapılan çalışmalar peri bacalarının içinde değil daha uzaktadır' yanıtını verdi. Belediyenin burada küçük topluluklara büyük tavizler verdiğini söyleyen Bakan Günay, 'Bunun bedelini Türkiye çok ödedi bugüne kadar. Belediyelerin her yaptığı doğru değildir. Belediyelerin her yaptığı doğru olsaydı Giresun'da, Artvin'de, İstanbul'da yaşanan afetler, sorunlar yaşanmazdı' diye konuştu.
 
İSTANBUL-DİHA

5. ULUSAL YAYIN KONGRESİ 4-5 ARALIK’TA YAPILACAK
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen "Ulusal Yayın Kongresi"nin 5’incisi, 4-5 Aralık tarihlerinde Ankara’da yapılacak. ANKARA (ANKA)- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen "Ulusal Yayın Kongresi"nin 5’incisi, 4-5 Aralık tarihlerinde Ankara’da yapılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, kongrede Türk yayıncılığının çeşitli sorunları masaya yatırılacak.
Bu kongrede diğer kongrelerden farklı olarak, kamu kurumlarının içeriğini belirleyip tartışmaya açtığı gündem ve katılımcılar yerine, kongre gündemini, çalışmalarına Nisan’da başlayan ve aralarında, yayıncı, yazar ve çevirmenlerin yanısıra telif ajansı, dağıtımcı, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri yöneticilerinin bulunduğu iki eşbaşkanlı "Ulusal Yürütme Komitesi" belirleyecek.
 

(ANKA)
(GO/NK)
 
 
 

 5.Ulusal Yayın Kongresi 4-5 Aralık`ta

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen “Ulusal Yayın Kongresi”nin 5`incisi, 4-5 Aralık tarihlerinde Ankara`da yapılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen “Ulusal Yayın Kongresi”nin 5`incisi, 4-5 Aralık tarihlerinde Ankara`da yapılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, kongrede Türk yayıncılığının çeşitli sorunları masaya yatırılacak.

Bu kongrede diğer kongrelerden farklı olarak, kamu kurumlarının içeriğini belirleyip tartışmaya açtığı gündem ve katılımcılar yerine, kongre gündemini, çalışmalarına Nisan’da başlayan ve aralarında, yayıncı, yazar ve çevirmenlerin yanısıra telif ajansı, dağıtımcı, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri yöneticilerinin bulunduğu iki eşbaşkanlı “Ulusal Yürütme Komitesi” belirleyecek.
 

Türk Kütüphaneciliği 12, 4 (1998), 277-278
 
Ulusal Yayın Kongreleri
 
Yrd. Doç. Dr. Doğan Atılgan
Genel Başkan
 
National Publication Congresses Kütüphanecilik ve yayıncılık birbirini tamamlayan, birbirini destekleyen mesleklerdir. Her iki mesleğin elemanları da toplumun çağdaş bir seviyeye erişmesi için çaba harcarlar.

Yayıncılar, yaptıkları yayınları, ortaya koydukları her türlü bilgi içeren belgeleri kütüphaneler aracılığı ile kullanıcıların yararına sunarlar. Ülkemizde kütüphanecilik mesleğinin dünü bugünü ve geleceği değişik platformlarda tartışılmakta, Derneğimiz öncülüğünde mesleğin sorunlarına çözüm önerileri aramaktadır. Kütüphaneciliğimizin yaşadığı sorunları değişik boyutlarda, yayıncılar da yaşamaktadır.
 
Ülkemizde yayıncılıkla ilgili konuların ele alındığı, sorunlarının tartışıldığı toplumun yayıncılık ile ilgili konulara dikkatini çekmek amacı ile Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana ulusal yayın kongreleri toplanmaktadır.

Yayın kongrelerinin tarihine baktığımızda yaklaşık 60 yılda (1939-1998) 4 kongrenin toplanabildiğini görüyoruz. Yani ortalama 15 yılda bir kongre.

Bu da devletin, ilgili kurum ve kuruluşların yayıncılığımıza ve Türk yayın hayatına dolayısı ile eğitim ve kültüre bakış açısını açıklıkla ortaya koymaktadır.
 
Ülkemizde ilk yayın kongresi 1939 yılında toplanmış ve zamanın Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in büyük desteği söz konusu olmuştur. "Birinci Neşriyat Kongresi" adlı ilk toplantı 1-5-1939 tarihleri arasında Ankara'da toplanmıştır.
 
 Toplantı'dan amaç Hasan Ali Yücel tarafından "ülkenin her yerinde basım ve yayın işlerinin resmi, hususi-bütün alakalılarca fikir ve emek katılarak ciddi bir suretle gözden geçirilmesi ve prensiplerde devletçe ve fertçe takip edilecek usullerin tesbit edilmesi olarak belirlenmiştir". Kongrede Yayıncılık, Kütüphaneler ve edebi konularda bir çok konuya yer verilmiştir. Bence bu kongre sonunda çevirilerek yayınlanan klasikler dizisi en büyük kazanç olmuştur. I. Neşriyat Kongresinde kütüphanecilik ile ilgili olarak: Bir çocuk edebiyatı kütüphanesinin kurulması, halka yönelik yayımlar yapılması; ansiklopedi ve müracaat eserleri oluşturmak için hazırlıklar yapılması konuları tartışılmıştır. O günkü koşullarda toplumun okuma alışkanlığı kazanması ve eksikliği hissedilen konularda yayım yapmaya yönlendirme ağırlıklı tartışılan konular olmuştur.
 
II. Türk Yaym kongresi 24-27 Ocak 1975 tarihleri arasında Kültür Bakanı Nermin Neftçi'nin döneminde toplanmıştır. İkinci yayın kongresinin, birincisini takip etmesi yolunda karar alınmasına karşın, II. Yayın Kongresinin birincisinden 35 yıl sonra toplanmış olması ülke yayıncılığımız açısında oldukça düşündürücüdür.
 
III. Yayın Kongresi ikincisinden 16 yıl sonra 11-13 Haziran 1991 tarihleri arasında İstanbul'da toplanmıştır. III. Yayın kongresi ILESAM tarafından organize edilen telif hakları kurultayı ile birleştirilerek daha zenginleştirilmesi planlanmıştır. 3 gün süren kurulta/ın birinci günü serbest konuşmalara, 2. ve 3. Gün komisyon çalışmalarına yer verilmiştir.
 
Altıncı komisyonda çoğunlukla yayıncılık ile ilgili konuların tartışıldığı kurultay Kültür Bakanlığı ve ILESAM tarafından desteklenmiştir. Yıl 1998, üçüncü yayın kongresinin yapılmasından bu yana 7 yıl geçti.
 
Kongreler arasındaki zaman dilimi giderek azalıyor. Umarım beşinci kongre için geçecek süre daha da kısa olur. IV. Ulusal yayın kongresi 16-19 Aralık 1998 tarihlerinde Ankara'da toplanıyor. Kültür Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek olan kurultayı diğerlerinden ayıran bence en önemli fark organizasyonunda tümü ile sivil toplum örgütlerinin görev almasıdır.

31 Ağustos 1998 tarihinde ilk toplantının yapıldığı kurultay çalışmalarında sivil toplum örgütlerinden bir yürütme kurulu oluşturuldu. Derneğimizin aktif olarak görev aldığı kurulda çeşitli yayıncı, yazar ve kitap ile ilgili dernekler yer almaktadır.
 
IV. kongreyi diğerlerinden ayıran bir başka özellik kütüphanecilik konularının komisyonları daha fazla yer almasıdır. Komisyonlarda görev alan kütüphaneciler de ağırlıktadır.
 
Yürütme kurulu çalışmaları sırasında kütüphanecilerin görev aldığı komisyonların daha verimli ve disiplinli çalıştığını, daha üretken olduğunu görmek bizleri sevindiren bir başka unsur olmuştur.
 
IV. ulusal yayın kongresi sonunda alman kararların tüm yayıncılık hayatı ile birlikte kütüphaneciliğin de daha ileri götürüleceği inancındayım.

Umarım bu inancım gerçekleşir ve mesleğimiz toplumda daha sağlam yer edinme konusunda bir adım daha atmış olur.

Kongreler
 
28-06-2009 / 02:00
5.Ulusal Yayın Kongresi 4-5 Aralık`ta
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen “Ulusal Yayın Kongresi”nin 5`incisi, 4-5 Aralık tarihlerinde Ankara`da yapılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, kongrede Türk yayıncılığının çeşitli sorunları masaya yatırılacak. Bu kongrede diğer kongrelerden farklı olarak, kamu kurumlarının içeriğini belirleyip tartışmaya açtığı gündem ve katılımcılar yerine, kongre gündemini, çalışmalarına Nisan’da başlayan ve aralarında, yayıncı, yazar ve çevirmenlerin yanısıra telif ajansı, dağıtımcı, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri yöneticilerinin bulunduğu iki eşbaşkanlı “Ulusal Yürütme Komitesi”belirleyecek. 
 
 

5. Ulusal Yayın Kongresi 4 - 5 Aralık'ta Yapılacak
 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Düzenlenen "Ulusal Yayın Kongresi"nin 5'incisi, 4 -5 Aralık Tarihlerinde Ankara'da Yapılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen "Ulusal Yayın Kongresi"nin 5'incisi, 4-5 Aralık tarihlerinde Ankara'da yapılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, kongrede Türk yayıncılığının çeşitli sorunları masaya yatırılacak.
 
Bu kongrede diğer kongrelerden farklı olarak, kamu kurumlarının içeriğini belirleyip tartışmaya açtığı gündem ve katılımcılar yerine, kongre gündemini, çalışmalarına Nisan'da başlayan ve aralarında, yayıncı, yazar ve çevirmenlerin yanısıra telif ajansı, dağıtımcı, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri yöneticilerinin bulunduğu iki eşbaşkanlı "Ulusal Yürütme Komitesi" belirleyecek.
 

5. ULUSAL YAYIN KONGRESİ 4 - 5 ARALIK’TA YAPILACAK
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen "Ulusal Yayın Kongresi"nin 5’incisi, 4-5 Aralık tarihlerinde Ankara’da yapılacak. ANKARA (ANKA)- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen "Ulusal Yayın Kongresi"nin 5’incisi, 4-5 Aralık tarihlerinde Ankara’da yapılacak.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, kongrede Türk yayıncılığının çeşitli sorunları masaya yatırılacak.      
 
Bu kongrede diğer kongrelerden farklı olarak, kamu kurumlarının içeriğini belirleyip tartışmaya açtığı gündem ve katılımcılar yerine, kongre gündemini, çalışmalarına Nisan’da başlayan ve aralarında, yayıncı, yazar ve çevirmenlerin yanısıra telif ajansı, dağıtımcı, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri yöneticilerinin bulunduğu iki eşbaşkanlı "Ulusal Yürütme Komitesi" belirleyecek.
 
(ANKA)
(GO/NK)
 

 
 5. Ulusal Yayın Kongresi 4 -5 Aralık'ta Yapılacak
 
-27.06.2009 11:01
 
Kültür Ve Turizm Bakanlığı Tarafından Düzenlenen 'Ulusal Yayın Kongresi'nin 5'incisi, 4 -5 Aralık Tarihlerinde Ankara'da Yapılacak.